Apple ve Adobe savaşı gittikçe kızışmaya başladı. Bildiğiniz gibi Apple, Iphone ve Ipad cihazlarında Adobe Flash Player’in çalışmasına izin vermiyordu. Steve Jobs bu durumu “Flash Player bu gibi cihazlarda çok fazla işlem yükü harcıyor, uygulamalar yavaş çalışıyor ve bataryanın çabuk bitmesine neden oluyor” diyerek açıklamaktaydı. Fakat Adobe yıllardır Flash Player teknolojisini geliştirmekte ve özellikle mobil cihazlara özel gerekli tüm optimizasyonları yapmış durumdaydı. Flash Player 10.1 ile birlikte Adobe, Apple’a karşı kendi şovunu yapmaya başladı. Palm Pre, Google Nexus One ve Motorola Droid telefonlarında oldukça hızlı çalışan ve kullanıcı deneyimi üst seviyeye çıkarılmış olan flash player demosunu yayına aldı.
.
Adobe bununla da yetinmeyip “Adobe Flash CS5” ile birlikte Iphone ve Ipad’ler için cihaza özel doğal (native) uygulamalar geliştirilebileceğini açıkladı. Bu sayede “Objective-C” dilini öğrenmek istemeyen milyonlarca Flash geliştiricisi bir anda Apple’in inci tanelerine potansiyel uygulama geliştiricisi oldular. Şimdi zamanı burada durdurursak ve oluşan sahneye bir göz atarsak. Kazan, kazan, kazan stratejisinin her üç taraf içinde işlediği görüşü hakim olmaktadır. Adobe geliştirme yazılımlarını yeni bir mecra ile tanıştırmış olacak, flash uygulaması geliştiren yazılımcılar artık Iphone ve Ipad’e de yazılım geliştirebilecekler ve Apple bu cihazlar üzerinden koşan milyonlarca yeni uygulamayı “App Store” una ekleyecek ve satışı üzerinden gelir elde edecek. Zamanı oynatmaya devam edelim. Apple tarafı Adobe’un bu son atağından oldukça rahatsız oldu ve kendi cihazlarına başka yazılımlar tarafından kolay bir şekilde uygulama geliştirilmesini istemedi. Bu sebeple yakın zamanda piyasaya çıkacak olan son sürüm Iphone işletim sisteminin (IPhone 4.0) kullanıcı sözleşmesine “Geliştirilecek uygulamalar, ‘Objective-C, C, C++ veya Javascript’ ile yazılmalıdır ve SDK tarafından sağlanan API’leri kullanmalıdır” şeklinde bir maddeyi ekledi.
.
Apple açıkça kendi cihazları üzerinde kapalı bir ekosistem kurmaya devam ettiğini göstermektedir. Cihazın donanımından, işletim sistemine, üzerinde koşan uygulamaların satışından, uygulamalarda kullanılan içeriğe, uygulamalarda gösterilecek reklama (IAd) ve hatta uygulamaların kendi yazılımları tarafından geliştirilmesine kadar varan bir kapalı devreden bahsetmekteyim. Net bir şekilde Apple gün geçtikçe şeffaflaşan ve açık kaynağa geçen bir dünyada tersine hareket etmektedir. Milyonları peşinden sürükleyen bir şirket olmasından dolayı insanlığa bir tehdit olarak gördüğüm bu hareketin başlangıcını yapmaktadırlar. Böyle bir hareketin bilgi dünyası çağında; bir çok insanın adil, ucuz (bedava), kolay ve kaliteli şekilde bilgi açlıklarını gidermesini engelleyecektir.
Appla Flash’a izin vermeye kalksa Java ME vs. birçok platform hak istemeye kalkışır. Bu da Apple’ın işine gelmez tabii ki. Adamlar para kazanmak için uğraşıyor, başka bir şey için değil. Steve Jobs’un iPhone’un yeni bir sürümünde 3G önkamerasını heyecanla nasıl tanıtacağını merak ediyorum. Hiç görülmemiş bir şey gibi. 😀
İşte tam da bu yüzden iPhone bir smart phone değil.
Adobe flash uygulamasında artık bu aşamadan sonra yapılabileceklerde sınır kalmadı. Apple bu sınırsızlıktan korkuyor ve alt yapısını baştan buna hazır edemediği için ortaya böyle bir polamik sürüyor… Pil ömrü vs gibi durumlar hikaye Adobe Flash yeni sürüm ile bunları aşmış durumda. Bence Apple pazar payının düşmesinden korkuyor ve tekelciliğe bürünüyor…
Özel günlere özel hediyeler sununan Sunumax ailesi En özel günlerden birini annelerimizin gününü kutluyor.
Bizlere ayna olan annelerimiz için yapılan çalışmayı sizlerde web sitelerinize Ücretsiz ekleyebilirsiniz.
Gerekli kodlar : http://www.sunumax.com/anneler-gunu-ozel-sunumax-calismasi/