Adobe’un Mobil Dünyası

flash-platform-logoAdobe (Satın alımdan önce Macromedia ), mobil dünyadaki ilerlemeyi bir çok şirketten önce farkederek, ilk adımları atanlar arasında oldu.  2003 senesinde Macromedia, Flash lite versiyonu ile Flash teknolojisinin kapılarını kısıtlı da olsa mobil dünyaya açtı.

Fakat mobil dünya, kişisel bilgisayarların dünyasından farklı olarak donanım sahiplerinin hegomanyosındadır. Telefon üreticileri, donanımlarının üzerinde koşacak yazılımları kendi kuralları çerçevesinde kontrol altında tutmaktadırlar. Doğal olarak Adobe gibi sadece yazılım üreten teknoloji şirketlerinin mobil dünyada var olabilmesi için donanım sahipleri ile anlaşması gerekiyor. Bu dünyadaki son yılların yükseleni Apple, Adobe ile anlaşmayıp flash teknolojisini cihazlarına entegre etmedi. Bunun nedeni olarak flash’ın yavaş olması ve bataryayı hızlı tüketmesi gösterilse de (son güncellemelerle birlikte flash mobil tarafta kabul edilebilir bir standartta çalışmaktadır), altında çok daha büyük çıkar çatışmaları olduğu kesin.

Adobe’un Flash üzerinde oluşturduğu ekosistemdeki en büyük kozu, Flash Player’in %99’a varan penatrasyona sahip olması. Flash; html, javascript ve css gibi standart bir web teknolojisi haline gelmiştir. Fakat insanların internete erişim için kullandıkları cihazlar masaüstü ve dizüstünden mobil donanımlara doğru hızlanarak kaymaktadır. Adobe için kabusta bu noktada başlıyor.

Adobe, Air teknolojini mobil cihazlara da uygulayarak bu noktada önemli bir adım atmıştır. Adobe Air ile Java’nın yıllar önce sahiplendiği “Write once, run everywhere” sloganını benimsemiştir ve bunda da oldukça başarılı olduğunu göstermiştir. Son çıkan 2.7 versiyonu ile 30 fps üstünde çalışan IOS, Android, Blackberry OS işletim sistemlerine sahip cihazlara uygulama ve oyun geliştirmek inanılmaz derecede kolay hale geldi.

Hatta Adobe, mobildeki varlığını daha fazla arttırmak için kaynaklarını verimli kullanma kararı almıştır. Air’in linux versiyonu geliştirmek için kullandığı kaynaklarının tamamını mobile aktarmıştır. Linux’un Adobe Air indirilme oranında sadece %0.5 paya sahip olması ve mobil cihazların çok hızlı büyüyor olması, doğru yolda olduğunun en açık göstergesi.

HTML5’in yükselişi karşısında kayıtsız kalamayan Adobe, birbiri ardına yeni teknolojilerini tanıtmaya başladı. Wallaby, Adobe Flash geliştirme ortamında üretilen animasyonları HTML5’e çevirirken, Edge, HTML5 için animasyonlar üretilmesini sağlıyor.

Hem donanım üreticileri ile diz dize ilerleyen hem de yazılım geliştiriciler ve tasarımcılar ile kolay anlaşabilen inovasyondan ödün vermeyen Adobe gibi şirketlere tüm internetin ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

Bonus: Adobe & Mobile Showcase

 

2 thoughts on “Adobe’un Mobil Dünyası

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir