Devasa çok oyunculu mobil oyunlar

Çok oyunculu oyunlar dediğimizde bir çoğumuzun aklına ilk gelen oyunlardan biri şüphesiz Blizzard’ın efsanevi oyunu World of Warcraft’ tır. Bu oyunların ortak özelliği sanal dünyada sahip olacağınız ikinci bir kişilik ile gerçek dünyada yapamayacağınız veya yapmaya cesaret edemeyeceğiniz maceralara katılmaktır. Devasa oyunlardaki dünyaların sürekli olarak yaşıyor olmasıda oyuncuları cezbetmektedir. Oyuncular saatlerini bilgisayar başında bu oyunları oynayarak geçirmekten oldukça mutlu gözükmetedirler.

Mobil alanda, dünyada gerçekleşmiş başarılı sayılabilecek devasa bir çevrimiçi oyun bulunmamaktadır. Bunun en büyük nedeni bu projelerin neredeyse tamamının çok oyunculu bilgisayar oyunlarının birer kopyasının mobil alana aktarılmasından kaynaklanmaktadır. Halbuki mobil dünyada durum çok daha farklıdır. Mobil dünyanın oyuncularının özelliklerini maddelersek:

  • Sabit değildirler her an hareket halinde olabilirler
  • Oyun oynamaya ayıracakları çok uzun zamanları yoktur
  • Kullandıkları cihazların ekranları bilgisayar ekranına göre çok çok küçüktür
  • Kullandıkları cihazların kısıtlı batarya ömürleri vardır
  • Canlı oyunlarda görülen GPRS hızının düşük olmasından kaynaklanan yavaşlık sorunu (2. ve 2.5 nesil gsm altyapısında paketlerin ortalama erişim gecikme süresi 2 – 5 saniye arasında gerçekleşirken 3. nesil ile birlikte bu rakam 1 saniyenin altına inmektedir.)

Bu özellikler dikkate alınarak Çok oyunculu mobil oyunların hangi özellikleri içermesi gerektiği ortaya çıkmaktadır.

Kullanıcıların hareket özgürlüğünü kullanarak çok daha yartıcı oyunlar ortaya çıkarılabilir. Örnek vermek gerekirse operatörlerden veya gps den alınan kordinat verilerinin ışığında sanal dünyadaki karekterlerin konumlandırmaları yapılabilir. Bu şekilde hazine avı oyunları, gerçek yer bilgilerine dayalı savaş oyunları, haritaya yerleştirilen ipuçlarından hareketle dedektiflik oyunları yapılabilir.

Kullanıcıların çok uzun süre oyun oynama gibi bir şansları bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalara göre mobil dünyada kullanıcılar ortalama bir seferde 10 dk civarında oyun oynamaktadırlar. Bu da demek oluyorki çok oyunculu oyunda bir kullanıcı 10 dk içinde ihtiyaç duyabileceği tüm işlemleri gerçekleştirebilmelidir. Çok oyunculu bilgisayar oyunlarında sıkça rastladığımız sürekli fare tıklaması yaparak basit botları öldürüp veya bir madende taş toplayıp para kazanma işlemi mobil dünyada pek geçerli olmayacaktır. Mobil dünyada kullanıcıların zaman kısıtından dolayı para veya deneyim kazanmak için farklı işlemler yapması gerecektir.

Oyuncuların bilgisayar ekranına göre çok küçük bir ekranda oyun oynadıklarıda göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Bu yüzden 3 boyutlu çok oyunculu mobil oyunların şimdilik (Ekranlar büyünceye kadar veya kullanıcılar görüntüleri daha geniş bir şekilde görünceye kadar) pazarda tutunamayacaklarını öngörmekteyim. Bunun yerine 2 boyutlu fakat çok daha fazla veriyi sade ve öz bir şekilde kullanıcıya gösteren oyunlar tercih edilecektir.

Mobil oyunlarda kullanıcıların özelliklerine ve davranışlarına göre verilerin gösterilmesi çok daha önemli hale gelmektedir. Kısıtlı zamana sahip kullanıcıların sıkılmadan hızlı ve efektif bir şekilde aradığı veriye erişmesi gerekmektedir. Bunu başarmanın yolu ise biraz kullanıcı hareketlerinin takibinden birazda yapay zekadan geçmektedir.

Yaratıcı fikirler sayesinde önümüzdeki yıllarda başarılı devasa çok oyunculu mobil oyunlar görmeye başlayacağımız kanaatindeyim.

 

2 thoughts on “Devasa çok oyunculu mobil oyunlar

  1. Yanılıyor olabilirmisiniz acaba ? Şu anda ismini hatırlamıyorum ama böyle bir proje yıllarca önce uzak doğu ülkelerinden birinde yapılmıştı.

  2. Yazı tarihine bakarsan eğer 2.5 yıl öncesine ait. Aslında o zamandan bu yana epey bir yol katedildi. 3G tüm dünyada standart haline geldi gerçi Türkiye’de ihalesi yeni yapıldı. Büyük ekranlara sahip akıllı mobil cihazlar (IPhone, Google Android) piyasada yayılmaya başladı. Bu tarz oyunların çıkması kaçınılmaz.
    Ama hala bağımlılık yaratacak işte budur diyebileceğim çok oyunculu bir mobil oyunla karşılaşmadım.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir